3-7-2021 ESTHER VERGEER FOUNDATION: SPORTKAMP: BENNEKOM
Foto: Mathilde Dusol

De Esther Vergeer Foundation was in 2019 als goed doel verbonden aan de Dutch IT Channel Awards. Naamgever Esther Vergeer, de meest succesvolle rolstoeltennisster ooit, kijkt daar vier jaar later positief op terug. Ze vertelt over het succesvolle sportpoli-project en over het belang van het hebben van goede partners. Eén van die partners is Protinus IT. Victor Barendsma legt uit waarom de klik met de Esther Vergeer Foundation zo goed is.

De Esther Vergeer Foundation heeft als doel om kinderen met een lichamelijke beperking te kunnen laten sporten bij een reguliere sportvereniging. Daardoor leren ze hun handicap te accepteren, groeit hun zelfvertrouwen en staan ze sterker in de maatschappij, zo heeft de foundation sinds 2004 gemerkt. De collega’s die bij de foundation werken, begeleiden de gezinnen op een heel persoonlijke manier, zo legt Vergeer uit: “We hebben gemerkt hoe goed het werkt als je kinderen en hun ouders echt kunt ontlasten. Er blijken namelijk vaak nog veel drempels in de zoektocht naar een sport. Ouders zijn al heel druk met kinderen met een beperking. Ze hebben vaak geen tijd, of andere prioriteiten. Soms is de motivatie ook verdwenen door eerdere teleurstellingen en dichtgeslagen deuren bij een sportvereniging.”

Sportpoli’s
Anderhalf jaar geleden startte de foundation met de Esther Vergeer Foundation Sportpoli’s. Vergeer: “Het is ontstaan omdat het vanwege de privacywetgeving erg uitdagend bleek om in contact te komen met de kinderen en hun ouders. Die zoektocht kostte erg veel tijd en energie, zonder veel resultaat. We vroegen ons af waar en hoe we in contact konden komen en het antwoord lag voor de hand. In de academische kinderziekenhuizen, want daar komen ze langs voor hun controles.” Ook artsen waren meteen enthousiast over het plan, vertelt ze. “Ze weten hoe belangrijk bewegen en sporten is voor deze kinderen, maar ze hebben geen tijd en het netwerk niet om ze daar goed bij te begeleiden.”

Dankzij de hulp van meerdere partners, waaronder Protinus IT, ging de eerste sportpoli van start. In alle zeven de academische kinderziekenhuizen (Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen, Utrecht, Groningen, Leiden en Maastricht) is er nu een Esther Vergeer Foundation Sportpoli. Daar worden de kinderen met een beperking begeleid richting een ‘gewone’ sportvereniging waar ze welkom zijn. “Kinderen zijn heel blij dat ze kunnen sporten”, merkt Vergeer. “En ouders worden ontzorgd, want wij leggen het contact met verenigingen, regelen een proefles en zorgen voor materiaal. We overleggen ook met de arts over welke sporten veilig en haalbaar zijn bij een bepaalde beperking of aandoening. Voor ouders is dat groene licht heel fijn. En, zoals gezegd, de artsen zelf ontvangen onze hulp met open armen. Dit was een stukje van de begeleiding waar ze nog weinig controle over hadden.”

Grotere scope
De sportpoli’s overtreffen alle verwachtingen, vertelt ze enthousiast. “De zoektocht naar kinderen wordt nu een stuk makkelijker. Het werkt echt als een malle. We zijn gestart met vijf kinderziekenhuizen met overal één dag per week een poli van een paar uur. Nu zitten we in alle zeven de academische kinderziekenhuizen voor meestal twee of drie dagen in de week. Onze scope is ook een stuk groter geworden. De nadruk lag op kinderen met dwarslaesies en amputaties, maar we worden nu ook benaderd door onder andere cardiologen, longartsen en nefrologen om ook hun kinderen te helpen met de begeleiding richting een sportvereniging. Dat is heel erg gaaf, maar het vraagt wel meer tijd en mankracht.”

Financieel ligt er een uitdaging. De foundation heeft een extra projectbijdrage van de Postcode Loterij gehad voor de start van de sportpoli’s. Eind volgend jaar eindigt die. “In het slechtste geval zou dat kunnen betekenen dat het project dan stopt”, zegt Vergeer. “Maar we doen er natuurlijk alles aan om dat te voorkomen en zijn ervan overtuigd dat dat ook gaat lukken. We vinden dat deze sportpoli’s nooit meer weg mogen uit de zorgverlening. Via financiële steun van particulieren, bedrijven zoals bijvoorbeeld Protinus IT, of door ondersteuning van het ministerie van VWS moeten we dit realiseren. We mogen de kinderen niet in de kou laten staan!”

Steun van bedrijven
Funding is daarom nu misschien wel belangrijker dan ooit voor de Esther Vergeer Foundation. “We hebben tot nu toe nooit gebruik gemaakt van subsidieregelingen, maar hebben ons altijd kunnen bedruipen met behulp van particuliere giften en commerciële partners. Dat geld gaat dan direct naar projecten zoals de sportpoli’s, het aanschaffen van sportmateriaal, ons jaarlijkse tenniskamp of het Sportfestival. De steun van bedrijven is van heel groot belang. Zonder hen kunnen we niet doen wat we willen doen. We merken dat bedrijven het fijn vinden dat de projecten vaak erg tastbaar zijn en dat we direct levens verbeteren.”

De waarde die het voor kinderen met een beperking heeft om te kunnen sporten met hun (valide) leeftijdsgenoten, is enorm, benadrukt Vergeer. “Ze bouwen zelfvertrouwen op en leren te geloven in hun eigen lichaam. Ze mogen er zijn, ook met hun beperking of aandoening. Ze zetten daarnaast ook stappen in hun ontwikkeling, buiten hun ouders om. Het is meer dan alleen sporten, het gaat over het bouwen aan jezelf en uiteindelijk het opeisen van een volwaardige positie in de maatschappij. Daar kan sport heel mooi aan bijdragen.”

Heel goede match
Protinus IT steunt de Esther Vergeer Foundation met volle overtuiging. Dat contact ontstond in 2019 tijdens de Dutch IT Channel Awards. Marketing Manager Victor Barendsma vertelt: “Toen de Esther Vergeer Foundation op het podium stond, hebben wij letterlijk onze hand opgestoken omdat we bij wilden dragen. Het verhaal sprak ons erg aan.”

Protinus IT doneert een vast bedrag per jaar en helpt daarnaast mee bij bijzondere gebeurtenissen, zoals de opening van de sportpoli’s of, onlangs, het ABN AMRO tennistoernooi. De samenwerking blijkt een heel goede match, vertelt Barendsma. “In de eerste plaats is het gewoon een erg goed doel. Je praat echt over de sociale cohesie van kinderen met een beperking. Daarnaast is het fijn dat de Esther Vergeer Foundation enorm professioneel is in hun aanpak. De sportpoli’s zijn daar een heel mooi voorbeeld van. Dat zorgt ervoor dat we heel fijn met ze kunnen schakelen.”

“Het is ook prettig dat de hulp zichtbaar is”, vervolgt hij. “Je hoeft je nooit af te vragen wat er precies met het geld gebeurt. En het past ook heel goed bij ons. Veel mensen in onze organisatie houden erg van sport. Het is nooit een probleem om medewerkers te vinden die mee willen helpen als de foundation handjes en voetjes nodig heeft.”

Bijzondere reden
Protinus IT heeft nog een bijzondere reden om de Esther Vergeer Foundation te ondersteunen. “Dit helpt kinderen in hun verdere leven, waaronder hun carrière. Ze zouden uiteindelijk heel goed een mogelijke werknemer in de IT-sector kunnen worden. We zijn er als bedrijfstak dus ook bij gebaat dat deze kinderen zich kunnen ontwikkelen. Hopelijk kunnen we andere IT-bedrijven inspireren om ons voorbeeld te volgen.”

Tekst: Johan van Leeuwen

nl_NLNederlands